Kinderboeken UIT agenda

Geen zin om te lezen? Hier vind je tentoonstellingen, films of theater met kinderboeken als uitgangspunt. Heb je een tip voor onze UIT agenda? Stuur dan even een mailtje.

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Bioscoop

  • vanaf 10 augustus 2017: Het Leven van een Loser: Een flutvakantie (bekijk de trailer)

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Tentoonstellingen

verlengd t/m 2 september 2017: Harry Potter Expo

harry potter logo 150Harry Potterfans in Nederland krijgen eindelijk de kans om de vermaarde tovenaarswereld van Harry Potter binnen te stappen met Harry Potter: The Exhibition! Je ziet onder andere originele decors en kostuums uit de films en wellicht begrijp je eindelijk hoe zwerkbal wordt gespeeld.
Bezoek dit evenement in Utrecht Leidsche Rijn (naast Cinemec).

t/m 1 november 2017: Blikvangers

Een tentoonstelling rondom de illustraties van Fiep Westendorp: in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur is tot 1 november de tentoonstelling Blikvangers te bekijken.

t/m 1 maart 2018: 100 jaar Fiep Westendorp

Jip en Janneke 125Hindericus Scheepstra uit Roden was onderwijzer en hij bedacht onder andere de buurkinderen Ot en Sien. Generaties kinderen groeiden op met zijn leesplankje aap - noot - mies.

In het Scheepstrakabinet in Roden zijn verschillende exposities te zien rondom Jip en Janneke en rondom het werk van Fiep Westendorp.

t/m voorjaar 2019: Fiep Fiep Hoera! - de natuur van Fiep Westendorp

fiep 100 125100 jaar Fiep Westendorp. Dat viert Kasteel Groeneveld in Baarn met een tentoonstelling van het werk waar Fiep Westendorp de natuur laat spreken.
Met natuurlijk avonturen en spellen op zolder: vis met de vissertjes, ga afvalscheiden met Floddertje en kampeer met Pim en Pom. Maar ook: originelen en giclées van bekend en minder bekend werk, geïllustreerd met voorwerpen waar Fiep Westendorp zich door liet inspireren.


Voor onbepaalde tijd: Ik ben Kikker

kikkerRuim 25 jaar na zijn eerste avontuur is Kikker nog altijd geliefd bij jong en oud. De tentoonstelling Ik ben Kikker  nodigt 0 tot 6-jarigen uit in de huid van Kikker te kruipen en op ontdekking te gaan. De avonturen van Kikker en zijn vriendjes worden vertaald naar 3D zodat bezoekertjes zich in de wereld van Max Velthuijs wanen.
Deze semi-permanente tentoonstelling is te bekijken in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Voor onbepaalde tijd: ABC met de dieren mee

kleine ezelVan Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Deze vrolijke tentoonstelling voor kinderen van drie tot en met zes jaar is te bezoeken in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

voor onbepaalde tijd: Het Muizenhuis

Wil je het echte Muizenhuis van Karina Schaapman zien? Het drie meter hoge Muizenhuis kun je bekijken in de openbare bibliotheek in Amsterdam. (vlakbij het Centraal Station). Meer informatie op de website van de Openbare bibliotheek Amsterdam.

Wist je dat je bij Kasteel Groeneveld in Baarn een echt Muizenpad kunt bewandelen? De muisjes Sam en Julia laten er zien waarom je goed voor de natuur moet zorgen. Na afloop krijg je een Muizencertificaat.

permanent: Fiep Westendorp

jip en jannekeFiep Westendorp (je weet wel: ze tekende Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Pim & Pom en nog veel meer!) werd geboren in Zaltbommel. In het stadskasteel van Zaltbommel is nu een vaste expositie over haar leven en werk. Je mag je er ook tekenen, puzzelen, luisteren en je kunt je er zelfs verkleden als Jip of Janneke. Meer informatie op de website van het Stadskasteel.

permanent: Kinderboekenmuseum

In Den Haag is een echt Kinderboekenmuseum. In de tentoonstelling Papiria kun jij de inktvraat verslaan. Uiteraard krijg je hulp van bekenden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous. Verder zijn er leuke wisseltentoonstellingen. Het museum ligt op vijf minuten lopen van het station Den Haag CS. Meer informatie op de website van het Kinderboekenmuseum.

permanent: Kameleondorp Terherne

Hielke, Sietse, boerenknecht Gerben, de smederij van Klinkhamer; wie dit niets zegt, kan maar beter thuisblijven. In het Friese dorp Terherne kun je varen met een praam en avonturen beleven op het avontureneiland. En misschien zie je de echte Kameleon ook nog varen! Meer informatie op de website van Kameleondorp Terherne.

permanent: nijntje museum

NijntjeSchildertTegenover het Centraal Museum in Utrecht staat het nijntje museum. Het vernieuwde museum opent in februari 2016.De collectie bestaat uit meer dan 7000 werken, waaronder kinderboeken, boekomslagen en affiche-ontwerpen die Dick Bruna pro deo maakte voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis. Natuurlijk vind je Nijntje, het beroemste konijntje van Nederland er ook. Meer informatie op de website van het Centraal Museum

'Meester Jaap' of 'Dummie de Mummie' in Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn er verschillende leuke speurroutes voor kinderen. Zo kun je samen met Meester Jaap  van Jacques Vriens de geheimen van de Romeinen ontdekken. En in een museum als dit kan een Dummie de Mummie-speurtocht natuurlijk niet ontbreken. Je leest meer op de site van het Rijksmuseum van Oudheden.

kinderroute De Zevensprong in Ruurlo

Geen tentoonstelling, wel een aanrader: rondom Ruurlo is een bewegwijzerde fietsroute uitgezet, waarbij je onderweg opdrachten kunt uitvoeren rondom het boek De Zevensprong van Tonke Dragt. De route is geschikt voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Zeer geachte jongeling... durf jij het aan? Meer informatie vind je op de website van de Zevensprong

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Theater

Het theaterseizoen 2016 - 2017 is bijna voorbij. Binnenkort vind je hier leuke voorstellingen die na de zomer in theaters te zien zijn.

 

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Share