Lemniscaat, oktober 2022
Vlakbij de Waalkade in Nijmegen staat een oud huis: het Besiendershuis. Over het huis doen verschillende spookverhalen de ronde. Saar zegt zelfs dat ze er vaak drie vrouwen in witte jurken voor het raam heeft gezien. De vrouwen huilen en bonken soms tegen de ruiten.
Saar wordt uitlachen door haar oudere broer en zijn vrienden. Ze besluiten om ’s nachts in het Besiendershuis te gaan kijken of het er echt spookt. Maar of dat nu zo’n goed idee is?
In het Besiendershuis blijkt een wormgat te zitten, waardoor je teruggaat in de tijd. Alle zes de jongeren komen in een ander jaar in de geschiedenis van Nijmegen weer tevoorschijn. Sami gaat het verst terug: naar het jaar 70 waarin de Bataven in opstand kwamen tegen de Romeinen. Mats blijft het dichtst bij nu: hij komt terecht in 1981. De andere vier belanden in 1545, 1636, 1880 en 1944. Allemaal belangrijke jaren in de geschiedenis van de stad. Maar hoe komen ze weer terug naar het heden?
Verhalen zijn net paddenstoelen. Soms lijken ze verdwenen, maar onder de grond woekeren ze door. En op herfstige avonden, als de nevel in de straten hangt en het donker het licht verjaagt, kunnen ze zomaar weer opduiken…
De geest van het Besiendershuis start als een spookverhaal. Onmiddellijk geloof je kleine Saar als ze vertelt over de witte vrouwen en je begrijpt ook hoe stom het is om ’s nachts het huis binnen te gaan. Dat vervolgens de zes jongeren allemaal in een ander jaar weer opduiken, is wat minder goed invoelbaar. De zes jaartallen lijken wat willekeurig gekozen te zijn. In het jaar 70 bestond het Besiendershuis nog lang niet en ook in de andere jaren is de link met het huis niet altijd duidelijk. Voor wie wil lezen over de geschiedenis van Nijmegen is het best interessant, maar telkens als je net lekker ‘in’ een verhaal zit, is het alweer uit.
Het Besiendershuis is al bijna 500 jaar oud en staat in de Steenstraat in de Nijmeegse Benedenstad. Het boek is deel van een project: op www.degeestvanhetbesiendershuis.nl kun je animaties bekijken en puzzels oplossen en zelf op zoek gaan naar de geest van het Besiendershuis. Het boek is vooral leuk voor kinderen die meer over de geschiedenis van Nijmegen willen lezen, maar het blijft een beetje aan de oppervlakte hangen. Het lijkt alsof de (mooie) website belangrijker is dan het boek. Geschikt voor lezers vanaf ongeveer tien jaar.