vertaling: Jenny de Jonge, Illustraties: Hannah Horn
Luitingh Sijthoff, juni 2019
CPNB thematitel Kinderboekenweek 2022
De piloot van het vliegtuigje waarmee Fred boven het Amazonegebied vliegt, wordt onwel, waarna het vliegtuig neerstort in de jungle. Ineens zijn Fred, Con, Lila en kleine Max alleen en hebben geen idee hoever ze zich van de bewoonde wereld bevinden. Er zit niets anders op: ze bouwen een vlot en proberen om via de rivier een nederzetting in het oerwoud te bereiken, in de hoop dat daar mensen zijn die hen kunnen helpen.
Dat valt niet mee. De angst voor gevaarlijke of giftige dieren is heel reëel. Daarnaast moeten ze hun honger stillen met maden en onrijpe bananen. En er is onderling veel gekibbel.
Na een paar dagen bereiken ze een oude Incastad, waar een norse, excentrieke man in zijn eentje woont. Hij is alleen bereid hen verder te helpen als niemand iets verraadt over zijn woonplaats. Maar Fred droomt ervan een beroemde ontdekkingsreiziger te worden en popelt om de wereld dit prachtige geheim te onthullen. Dan wordt Max gebeten door kogelmieren…
Gelukkig maar dat Fred zo graag ontdekkingsreiziger wil worden en hij zich goed heeft ingelezen over hoe je je moet redden in de jungle. Anders waren ze alle vieronmiddellijk verloren geweest. Larven eten is geen feest, maar het vult je maag. En wat gun je het de kinderen als ze een verse ananas vinden en het zoete vruchtvlees kunnen eten!
Na de crash is de piloot van het vliegtuigje dood. Daar wordt merkwaardig genoeg totaal niet meer bij stilgestaan. Daarnaast zijn er nog wat toevalligheidjes die het verhaal heel goed van pas komen. Als je je daar niet aan stoort, beleef je samen met Fred en de anderen een jungle-roadtrip die er niet om liegt. Het is heerlijk spannend als er kaaimannen en piranha in de rivier zwemmen, waar jij met je vlot overheen drijft. Je wordt gestoken door griezelige insecten. Je moet vogelspinnen roosteren en opeten (‘Ze smaken naar eten,’ constateert Max). En je ziet de prachtige oerwouden van Brazilië - groen, nat, bijzonder en vol leven - en je komt op plaatsen waar nog zelden een mens is geweest.
Lees De ontdekkingsreiziger niet als een realistisch avontuur, maar meer als een ode aan de natuur en dan met name aan het regenwoud. Dan lees je een heerlijk boek. Vanwege de afgeronde hoofdstukken is De ontdekkingsreiziger ook een prima voorleesboek voor in de klas. Het boek is geschikt voor lezers vanaf ongeveer tien jaar.