3sterQuerido, oktober 2015

Het is 1722. Nadat hun moeder overleed en hun vader in het tuchthuis terecht kwam, monsterden Roemer en zijn broer Pieter aan op de Thienhoven, een van de drie schepen van de ontdekkingsvloot van Jacob Roggeveen naar het Zuidland.
Inmiddels varen ze over de Stille Zuidzee, maar het leven aan boord is een hel. Het eten is bedorven, het drinkwater smerig en veel bemanningsleden hebben scheurbuik. Als een van de andere schepen vlakbij het koraaleiland Takapoto vergaat, besluit Roemer samen met vier andere mannen op het eilandje te blijven.
Het eilandje lijkt een paradijs: er zijn kokosnoten en vis genoeg, maar er zijn ook haaien. Heel veel haaien. En er is een nederzetting waar bijna alleen vrouwen wonen. Alle volwassen mannen, met uitzondering van de oude Tautai, waren twee jaar eerder door de wrede Ana’a vermoord. Roemer wordt verliefd op het meisje Nu’i. Hij past zich aan, wil graag op het eiland blijven. Maar dan komen de Ana’a terug en ontvoeren Nu’i. Hoe moet Roemer zijn geliefde redden uit de handen van deze wrede krijgers?

De reis van Jacob Roggeveen heeft werkelijk plaatsgevonden, al heeft hij Zuidland (dat niet bestaat) uiteraard nooit ontdekt. Wel zijn er vijf muitende bemanningsleden achtergebleven op het eilandje Takapoto. Roemers broer Pieter ligt er zelfs begraven.
Haaieneiland is een boek zoals je verwacht van Rob Ruggenberg: goed gedocumenteerd, gebaseerd op feiten, spannend, helder verteld. Het perspectief ligt meestal bij Roemer, soms is er een klein stukje vanuit Nu’i geschreven, maar dat stoort niet. Het is juist wel leuk om te lezen hoe een meisje als zij aankijkt tegen een jongen met gele haren en blauwe ogen.
Het boek start met een korte proloog zodat de lezer meteen weet welke gevaren er dreigen rondom Takapoto. Genoeg gevaren om eens fijn bij te griezelen. Het boek eindigt met een epiloog van veertig jaar later, uit het scheepsjournaal van ontdekkingsreiziger John Byron, waarin Byron verhaalt over een oude man die hij aantrof op het eiland Takapoto.

Voor wie meer weer weten over wat ‘echt’ is en over de achtergronden van Haaieneiland is er weer een interessante website met informatie: www.haaieneiland.nl. Historische jeugdboeken als deze, daar willen we er graag meer van!
Haaieneiland is lekker lezen voor een grote groep lezers vanaf elf jaar.

Top