3sterLeopold, april 2022

Tijs’ broer is dood. Al een tijdje. Tijs mist Dennie natuurlijk heel erg. Maar minstens zo erg is dat zijn ouders zo verdrietig zijn en dat zijn moeder erg overstuur is.
En dan ineens is die robot er. De robot die Tijs’ moeder over haar verdriet moet helpen, de robot die sprekend op Dennie lijkt, die net zo praat als Dennie, die in Dennie’s kamer mag slapen (of opgeladen wordt), die weer om de andere dag Dennie’s afdroogbeurt overneemt. Maar ook de robot die Dennie niet ís.
Tijs’ ouders zijn blij dat ze Dennie weer in huis hebben, maar Tijs vindt die plaatsvervanger met zijn lichtbol verschrikkelijk. Die robot lijkt dan wel op zijn broer, maar kan hem nooit vervangen!
Samen met zijn beste vriend Twan bedenkt Tijs een plan om van de robot-Dennie af te komen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Tijs weet na een tijdje zelf niet meer wat hij van robot-Dennie moet denken. En is hij nog wel trouw aan zijn eigen broer?

De tegenstrijdige gevoelens van Tijs zijn voor de lezer best te begrijpen, ook al begrijpt Tijs zichzelf soms nauwelijks. Tijs kibbelde wat af met zijn grote broer, maar uit alles blijkt dat de broers dol op elkaar waren. Volgens zijn ouders is Dennie ‘weg’ en bestaat er geen God. Maar Tijs zoekt naar houvast. Het is mooi zoals hij over Dennie nadenkt, over een God en over de hemel. “Misschien kan ik wel in mijn eentje in God geloven als pap en mam dat niet doen. En kan ik zo voor Dennie een hemel maken. (…) Of misschien wil God me niet eens hebben met zulke ouders.”
Dergelijke overpeinzingen maken Toen mijn broer een robot werd een mooi boek over rouwverwerking. Maar waar dit boek (net als De Wilds debuut Broergeheim uit 2013) over struikelt, is het gedrag van Tijs’ ouders. Welke ouders willen er nu een robot die op hun overleden kind lijkt? Wie gaat er nou zitten knuffelen op de bank met zo’n surrogaat? En waarom zien die ouders niet waar hun andere kind over tobt? Ze mogen nog zo hard aan het rouwen zijn, ze moeten toch inzien dat Tijs die robot verschrikkelijk vindt – en terecht!

Uiteindelijk komt alles goed en ook op een mooie manier. Toen mijn broer een robot werd is goed geschreven en leest prettig. Het is een boek over vriendschap, over broers en over rouwverwerking voor lezers vanaf circa tien jaar.

Top