3stervertaling: Hanneke Majoor
illustraties: Tim Tilley

Ploegsma, april 2023

Wiek is een wees. Al zolang als hij zich kan herinneren woont hij in Vonk: een vreselijk weeshuis met een nog vreselijkere weesmoeder. De hele dag moeten de wezen lucifers in doosjes stoppen in de luciferfabriek van Ma Boeman.
Op een dag vindt Wiek op de binnenplaats van het weeshuis een heel klein eikelwiegje met een piepklein baby’tje erin. Wiek verzorgt het wezentje tot het ’s nachts wordt opgehaald door Hobs. Hobs zijn boswezens; hun baby was meegenomen door een ekster die het wiegje zo mooi vond glimmen.
Als dank voor het verzorgen van de baby helpen de Hobs Wiek om te ontsnappen uit Vonk. Hij mag bij hen in het bos komen wonen. Dat lijkt heerlijk en dat is het ook, maar niet iedere Hob is even blij met Wieks komst. Daarbij is het niet veilig: er is een monster dat bomen verwoest en er verdwijnen Hobsstammen. Bovendien zijn Wieks vrienden in het weeshuis achtergebleven. Wiek wil de Hobs helpen en zijn vrienden redden, maar dat valt niet mee.

Vonk begint als een ouderwetse klassieker: een weesjongen, een weeshuis, erbarmelijke omstandigheden, veel onrecht en het is nauwelijks mogelijk om te ontsnappen zonder hulp. De hulp komt er wel, samen met een vleugje magie. Voor een Hobsbaby zorgen, dat wil ieder eenzaam kind wel en bij vriendelijke zorgzame Hobs gaan wonen, dat is ook heerlijk. Wiek blijkt al snel heel geschikt te zijn als Woudwachter; een soort boswachter-erebaan. Naast het verhaal lees je over zorgen voor de natuur en voor dieren die in het bos leven.
Wie er achter dat monster zit, is voor de lezer al snel duidelijk. Natuurlijk kan Wiek niet in zijn eentje zijn vrienden in het weeshuis én het bos redden, maar met hulp van de Hobs komt alles aan het einde helemaal in orde.

Kortom: erg vernieuwend of verrassend is Vonk niet. Daar staat tegenover dat je vanaf de eerste bladzijde al met Wiek meeleeft en dat het boek erg meeslepend geschreven is, zodat je het niet weg wil leggen voor je zeker weet dat niemand meer iets te vrezen heeft.
Vonk is royaal geïllustreerd met collageachtige zwart-witillustraties. Een leuk boek om in de klas voor te lezen of om lekker zelf te lezen. Voor liefhebbers van klassieke verhalen van circa tien jaar en ouder.

Top