illustraties: Philip Hopman
Querido, april 2016 (31e druk)
CPNB-kerntitel Kinderboekenweek 2019
Abeltje Roef wordt liftjongen in het fonkelnieuwe warenhuis Knots, waar hij de lift gaat bedienen en moet omroepen wat er op welke etage te koop is. Maar in de lift zit een geheimzinnig groen knopje… een knopje dat helemaal nergens voor is en waar Abeltje van af moet blijven. Abeltje kan het niet laten: in plaats van op het knopje voor de vierde etage te drukken, duwt hij toch op het groene knopje. En dan vliegt de lift zomaar de vierde verdieping voorbij, schiet door hen dak en gaat de lucht in!
Samen met meneer Tump, juffrouw Klaterhoen en zijn buurmeisje Laura maakt Abeltje een wereldreis in de lift. Ze landen in het Central Park in New York. Ze wonen een poosje in het piepkleine staatje Perugona in Zuid-Amerika, waar meneer Tump zelfs tot president wordt benoemd, en waar de zoveelste revolutie uitbreekt. Ze gaan naar Nieuw-Zeeland en tenslotte boort de lift zich dwars door de aarde heen, terug naar het stadje Middelum.
Wie kent Abeltje nou niet? Het boek verscheen voor het eerst in 1953 en is in 1998 verfilmd. Dat Abeltje al meer dan 55 jaar oud is, proef je zo hier en daar wel; soms doet de tekst gedateerd of zelfs een beetje oubollig aan. De rollen zijn wat stereotiep, zeker bij de volwassen personages, ook al drijft Abeltjes moeder zelfstandig een bloemisterij. Laura is gelukkig nogal ondernemend, zeker voor een meisje in 1953. Maar goed: een boek van Annie MG Schmidt is altijd heerlijk en het verhaal is onderhoudend en grappig genoeg om achter elkaar uit te lezen.
Kinderen die de film kennen, zullen misschien verbaasd zijn, want aan het filmscript waren allerlei nieuwe avonturen toegevoegd. Zo heeft Abeltje in het boek uiteraard geen skatebord en beleeft hij in Perugona heel andere avonturen. Het boek is een stuk ‘rustiger’ dan de film.
Deze 31e druk is geïllustreerd door Philip Hopman, fijne zwierige tekeningen in zwart-wit met een Abeltje die een stuk moderner oogt dan de ‘klassieke’ Abeltje van Wim Bijmoer uit 1953.
Dankzij de reis van Abeltje en zijn vrienden is Abeltje een kerntitel voor de Kinderboekenweek van 2019 (thema: Voertuigen – reis mee!) Voorlezen uit Abeltje kan vanaf zeven jaar, zelf lezen vanaf ongeveer negen jaar.