3sterillustraties: Milja Praagman
Van Holkema & Warendorf, juni 2020

Toen steeg de ridster weer op haar fiets en ging op pad, want een goede ridster heeft altijd wat te doen.

De dapperste ridster van het land was als baby al anders. Een meisje als zij kon geen juf, tandarts of politievrouw worden, nee, ze werd ridster. Met een harnas en een racefiets en een zwaard. Niet dat ze dat zwaard veel gebruikt, maar een ridster heeft nou eenmaal een zwaard. En een ridster beleeft avonturen en helpt anderen, want daar is ze ridster voor.
Ze brengt een ontsnapte leeuw terug naar de dierentuin. Ze redt een jongetje uit zee, want de strandwacht staat net selfies van zijn spierballen te maken. Ze zorgt ervoor dat de bakker en de fietsenmaker (die stiekem verliefd op elkaar zijn) dit ook durven vertellen. Ach, een ridster heeft altijd wel wat te doen.

In dit kloeke verhalenboek vliegt de ridster op haar racefiets over de bladzijden heen. Wat een verademing voor alle meiden die niet van roze prinsessenboeken houden, maar juist dromen van een leven als een stoere ridster! Dit boek is een lange neus naar alle (groot-)ouders die verontrust vragen of dit boek ‘wel voor meisjes’ is. Ja hoor! En ook voor jongens, want een ridster trekt zich natuurlijk niets aan van gender, huidskleur, of je twee moeders hebt, of dat je wel of niet van spruitjes houdt. Ze mompelt: ‘krijg nou roest,’ tuft even op de grond en gaat aan de slag. En ze redt uiteindelijk ook nog de prins, maar is mooi niet van plan om ooit koningin te worden. Ze heeft wel wat beters te doen.

Een verrukkelijk boek met twaalf avonturen over een van de beste heldinnen sinds Pippi Langkous en Otje. De dappere ridster verdient een groot publiek en heel veel dappere meiden die in haar kielzog óók ridster willen worden. Milja Praagman laat op haar zwierige tekeningen alvast zien hoe dat moet: harnas aan, helm op en fietsen maar!
Een fantastisch modern sprookjesboek, met vaart en plezier geschreven, om voor te lezen aan stoere meiden en jongens vanaf zeven jaar. Avonturen van de dappere ridster is ook heel geschikt als voorleesboek in de klas! Zelf lezen kan vanaf een jaar of negen.

Top