4stervertaling: Eef Gratama
Querido, maart 2023

Tomek heeft een kruidenierswinkeltje waar bijna alles te koop is. Maar water uit de rivier Qjar? Nee, daar heeft hij nog nooit van gehoord.
Wel wordt hij op slag verliefd op het meisje dat hem naar dat water vraagt. Zij is op weg naar de Qjar omdat een druppel water uit de bron je onsterfelijk zou maken. Ze wil een druppel voor haar zieke vogeltje hebben. De Qjar is een rivier die vanuit de zee naar de bron stroomt. Niemand weet waar het is.
Tomek besluit het meisje achterna te reizen. Hij trekt door het Woud der Vergetelheid, is te gast in het dorp van de Geurmakers, vaart mee op een schip onder de regenboog door, komt in Nergensland en vindt uiteindelijk ook de Qjar. En daar vindt hij ook het meisje Hannah, naar wie hij op zoek was. Samen trekken ze verder naar de bron.

Het verhaal van Tomek is de ondertitel van De terugstromende rivier. En om Tomek draait het boek ook. Samen met hem ga je op reis, slaap je onder een boom met een ‘paraplu-achtige kruin’, ontmoet je nieuwe vrienden, ben je in gevaar en komt het ook weer goed. En het is heerlijk om met Tomek mee te reizen, want samen met hem zie je die prachtige wereld waar hij doorheen trekt en samen met Tomek voel je je een avonturier.
Het boek leest als een prettig sprookje. Soms is het even spannend, want in het Woud der Vergetelheid leven enorm grote beren, soms is het vervreemdend, als je bedwelmd raakt in een geurige bloemenweide, soms is het ronduit gezellig, zoals in het dorp van de Geurmakers. En telkens trekt Tomek na een tijdje weer verder, op zoek naar Hannah en op zoek naar de rivier Qjar.

Natuurlijk loopt alles goed af. Dat wil je ook in een boek als dit. Het is een boek over verlangen, over houden-van, over volhouden en over achter je dromen aan gaan. Het verhaal speelt zich af in een sprookjesachtig land, het wordt rustig-aan verteld en het is heerlijk lezen. Niet vernieuwend, wel gewoon een heel fijn boek.
Voorlezen kan vanaf een jaar of acht, zelf lezen vanaf ongeveer tien jaar.

Top