4sterillustraties: Saskia Halfmouw
Leopold, november 2022

Samuel, Fatima, Azad en Tamar. Vier gewone kinderen die in verre landen wonen. In Afghanistan of in Syrië. Ze voetballen op straat, ze hebben een lieve opa, ze helpen hun oma met koken, hun grote zus gaat trouwen, of ze willen graag juf worden als ze later groot zijn. Kinderen die een beetje een ander thuis hebben dan kinderen in Nederland, maar die toch heel herkenbaar zijn.
Maar in Syrië en in Afghanistan is er oorlog. Je bent er niet meer veilig als je het christelijke geloof hebt. De stad waar je woont wordt gebombardeerd. Je vader wordt zomaar meegenomen door de taliban omdat hij journalist is. En hij komt niet meer thuis. Of je vader loopt gevaar omdat hij voor Nederlanders heeft getolkt. En dat betekent dat Samuel, Fatima, Azad en Tamar moeten vluchten. Met hun hele familie of alleen met hun grote broer. Het is griezelig en het is naar. Ze maken onderweg akelige dingen mee, maar soms ook fijne. En na soms heel lang reizen, komen ze in Nederland aan.

Eerder schreef Martine Letterie boeken over de Tweede Wereldoorlog, zoals Kinderen met een ster en Verboden te vliegen. Wanneer ze er tijdens schoolbezoeken over vertelde, ontmoette ze bijna altijd kinderen die waren gevlucht voor andere oorlogen. Kinderen die recent met geweld, met bombardementen en met angst te maken kregen en die – met of zonder ouders – moesten vluchten. Die kinderen krijgen een stem in Kinderen van ver.
Alle vier de hoofdpersonen zijn nog jong als hun vlucht begint. Soms duurt het jaren voor ze in Nederland aankomen, omdat ze eerst in een vluchtelingenkamp wonen, of illegaal ergens in Turkije. Het is ellendig en vaak uitzichtloos, maar toch weet Martine Letterie het zo te vertellen dat er wel lichtpuntjes zijn en het verhaal niet gruwelijk wordt. Daarbij zijn de gekleurde illustraties van Saskia Halfmouw prachtige, sfeervolle aanvullingen bij de tekst.

Kinderen die meer willen weten, zullen beslist de vragen over zo’n vlucht wel stellen. Kinderen van ver is een boek om samen te lezen en ook samen over te praten. Door dit boek krijgen kinderen (en ook volwassenen) meer begrip voor vluchtelingen en voor hun klasgenootjes die hun eigen land niet wilden, maar wel moesten verlaten. Een belangrijk boek, geschikt voor circa acht jaar en ouder.

Top