illustraties: Sverre Fredriksen
Kluitman, april 2014
Zilveren Griffel 2015
‘Moet ik mijn gevoel of verstand volgen?’ ‘Wat zegt mijn naam over wie ik ben?’ ‘Wanneer ben ik mijzelf?’ ‘Hoe word ik gelukkig?’
Twintig vragen van (fictieve) kinderen worden in briefvorm behandeld door filosofe Stine Jensen. Soms zijn het open deuren, soms interessante vragen waar je langer over na wilt denken. ‘Mag ik wraak nemen?’ vraagt bijvoorbeeld Jessica van 11 jaar oud, als een klasgenootje haar idee voor een werkstuk inpikt. ‘Nee, natuurlijk niet,’ roept iedere politiek-correcte lezer, al is het nog zo onrechtvaardig dat klasgenootje Caroline vervolgens een 9 krijgt. Jensen voegt er een citaat van Francis Bacon aan toe: Door wraak te nemen komt een man gelijk met zijn vijand, maar door daarvan af te zien, staat hij hoger. Daar valt uiteraard over te discussiëren. Uiteindelijk geeft Jensen de praktische tip om met Caroline te praten, met de juf erbij. Bovendien mag Jessica trots zijn op haar goede idee, terwijl Caroline het moest doen met een geleend idee.
De antwoorden op de vragen zijn – net als de vragen zelf – in briefvorm geschreven. Soms gaat de auteur wat ver op haar hurken zitten, maar over het algemeen voelt de lezer zich door deze vorm bijna persoonlijk aangesproken.
Al lezende maak je kennis met (beroemde) filosofen als Aristoteles, Cicero, Diogenes, Kant, Rousseau of Schopenhauer, al is die kennismaking nogal oppervlakkig. Wie meer wil weten over theorieën van filosofen kan beter terecht bij het bijna gelijktijdig verschenen Grote gedachten van Janny van der Molen (Ploegsma, 2014).
Toch is Lieve Stine, weet jij het? een aardig boek om in huis te hebben. Het zet aan tot nadenken, het geeft zetjes in hoe je een probleem zou kunnen oplossen, het kan kinderen die veel nadenken of piekeren tot steun zijn. Bovendien is het een leuk boek om in de klas te gebruiken bij kringgesprekken.
De vormgeving van Lieve Stine is bijzonder, het boek is ruimschoots geïllustreerd door Sverre Fredriksen, zodat het geheel er aantrekkelijk uitziet. Een toegankelijk boekje over filosofie voor beginners, geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.