3sterillustraties: Leon ter Molen
Lemniscaat, juni 2022

De oma van Sjuul houdt van gedichten. En omdat Sjuul na schooltijd elke dag naar oma gaat, krijgt ze er heel wat te horen. Maar zelf houdt ze niet van gedichten. Zegt ze.
Wanneer ze in de bibliotheek Luca ontmoet, is het wel handig dat oma zoveel gedichten kent. De oma van Luca is net overleden en hij is op zoek naar een gedicht dat hij tijdens haar uitvaart kan voorlezen. Maar Luca zoekt nog iets. Of meer: iemand. Want zijn oma had een hond en die moet nu naar het asiel. Sjuul en Luca bedenken samen een plan om Bella uit het asiel te redden. Het is niet zo’n best plan, daar komen ze al snel achter. Maar gelukkig is de oma van Sjuul er nog.

Er is amper een gehaktbal te bekennen in dit debuut van Saskia de Jong, want de moeder van Sjuul is vegetariër. Er is wel veel poëzie; in totaal zijn er zeventien (min of meer bekende) gedichten in het verhaal verweven. Het gaat vaak om redelijk toegankelijke poëzie van onder andere Bette Westera, K. Schippers en Ted van Lieshout; gedichten die kinderen misschien al kennen of anders kennis laten maken met het spelen met taal. Want Sjuul beweert dat ze niet van gedichten houdt, maar wat niet is, kan gemakkelijk komen. Ze schrijft in elk geval al haar eigen elfjes.
Sjuul is een wat wijsneuzerig meisje – enig kind, alleen een moeder, onbekende donorvader, lieve eigenzinnige oma – kortom: een kinderboekenkind. Wat ze allemaal zegt en denkt, is net iets té mooi, té bedacht. Tel daar de poëzie bij op, het thema ‘dood’ of ‘rouwverwerking’ (want niet alleen Luca’s oma overlijdt, maar ook de vader van meester Pieter) en je krijgt een boek dat net iets teveel geconstrueerd, opgepoetst en gepolijst is. Gelukkig dat hond Bella opduikt, want zij geeft het verhaal het geblaf en de hondendrollen die het hard nodig heeft.

Boven elk nieuw hoofdstuk staat een kleine zwartwit illustratie, de bladspiegel is ruim en het lettertype is vrij groot, zodat het boek ook aantrekkelijk oogt voor kinderen met leesproblemen.
Het boek is geschikt voor liefhebbers van gedichten, of van honden, of van allebei, vanaf ongeveer negen jaar.

Top