5stervertaling: Jenny de Jonge
Luitingh Sijthoff, juni 2021

Elke zomer vertrekt de familie ( vader, moeder, de ik-figuur, Mattie, Tamsin en Alex) naar hun familiehuis aan zee. Elke zomer wonen Hope (de jongere nicht van hun vader) en haar partner Malcolm in een huis dat honderd meter verderop staat. Elke zomer verloopt zo’n beetje hetzelfde: warm, rommelig, loom, prettig.
Deze zomer is anders. Hope en Malcolm kondigen aan dat ze aan het eind van de zomer gaan trouwen én ze krijgen deze vakantie twee logés. Kit Godden (19) is ‘een stralend soort gouden Grieks standbeeld van een jongeling”; charmant, sexy, onweerstaanbaar, terwijl zijn broer Hugo (17) knokig, nors, zwijgzaam en onbeholpen is. Mattie is binnen vier seconden smoorverliefd op Kit en na een dag of wat moet ook de ik-figuur knarsetandend toegeven gevoelig te zijn voor Kits charmes. Haast ongemerkt en moeiteloos weet Kit de hele familie te manipuleren en zijn zin te krijgen, terwijl Hugo op de achtergrond stil zijn eigen gang gaat. De bom die uiteindelijk onder de familie ontploft, had niemand aan zien komen.

Wie de verteller van dit boek is, daar komt de lezer niet achter. Is de oudste telg van de familie een zij of een hij? Zelfs de naam wordt niet prijsgegeven. Het maakt ook niet uit; de lezer kan zelf invullen of de ‘ik’ hetero is, net als filmsterzus Mattie, of wellicht homo.
Dit gegeven is al fascinerend, maar een personage als Kit leidt alle aandacht af. Je zal maar zo’n voortreffelijke jongen de hele zomer in je buurt hebben. En al lijkt het erop dat hij vooral valt voor je jongere, prachtige zus, toch voel jij dat Kit ‘als een stiletto tussen je ribben glijdt’.
En daarmee begint het drama. Want wie is de Griekse god die speelt met de gevoelens van Mattie en het intussen terloops het aanlegt met haar oudere broer of zus?

De Godden broers broeit vanaf de eerste bladzijde en dat komt niet alleen door de zomerse warmte. Meg Rosoff weet in prachtige zinnen een wespennest te schetsen, waarin je tussen de regels door voelt aankomen dat er iets onherroepelijks gaat gebeuren, iets afschuwelijks, iets wat onherstelbare gevolgen gaat hebben. En als het eenmaal gebeurt, blijft niet alleen de familie verbijsterd achter, maar ook de lezer.
Wat is De Godden broers een fantastisch boek! Adembenemende zomerse literatuur voor lezers van vijftien jaar en ouder.

Top