Gottmer, april 2016
eerder verscheen bij Van Goor, juni 1996 en bij Nieuw A'dam, september 2009
In deze recensie staat informatie over de afloop van het verhaal
Morgen zou Marius jarig zijn. Maar Marius is al een half jaar dood, en zijn moeder wil morgen al zijn spulletjes verbranden in de achtertuin. Marius' broer Luuk schrikt ervan; als alles van Maus verbrand wordt, is het net of hij niet bestaan heeft. Daarom besluit hij zijn dagboek te redden, want dan kunnen Maus' gedachten tenminste niet in rook opgaan. Om ervoor te zorgen dat zijn moeder het dagboek daarna niet alsnog in brand steekt, besluit hij er zelf in te schrijven, zodat het ook zíjn dagboek wordt. Daarvoor moet hij wel op de bladzijden schrijven die hij liever niet wil lezen.
Op die bladzijden beschrijft Marius hoe zijn ziekte verloopt; hij trilt eerst een beetje, maar daarna meer en meer. Bovendien wordt zijn hoofd steeds verwarder. Ook schrijft hij over zijn eerste verliefdheid: niet op een meisje maar op zijn beste vriend Alex. Tenslotte onthult Marius Luuks grote geheim: Luuk houdt meer van jongens dan van meisjes. Een geheim is er om geheim te blijven. Moet daarom Marius’ dagboek alsnog op de brandstapel?
Anderhalve dag uit het leven van Luuk, waarin hij peinst over hoe de relatie tussen hem en zijn broertje was. Anderhalve dag waarin Lukas Marius beter leert kennen dan toen hij nog leefde, waarin hij ontdekt dat ze meer gemeen hadden dan hij wist. Anderhalve dag die hij nodig heeft om ‘sorry’ te kunnen zeggen tegen dat lastige broertje dat pesterig om hem heen bleef hangen als hij alleen wilde zijn, anderhalve dag om te accepteren dat hij inderdaad op jongens valt en zijn ouders dus geen kleinkinderen kan bezorgen. Marius had erover willen praten, maar Luuk stopte het weg als een heel groot geheim. Anderhalve dag om te beseffen dat je toch nog een broer bent, al is je broertje dan gestorven.
Luuk schrijft in Marius’ dagboek, hij richt zich letterlijk tot zijn overleden broertje. Aanvankelijk schrijft hij waar Marius gestopt was, later kriebelt hij zijn commentaar tussen Maus’ tekst in. Het resultaat is een mooi verslag over de relatie tussen twee broers, met gewone puber-observaties en een ongewone zeldzame ziekte. Een ‘dun’ boekje voor op je literatuurlijst zou je denken, maar pas op: het boek heeft veel meer te bieden dan het na één keer lezen onthult. Gebr. is geschikt voor lezers vanaf veertien jaar.