3sterVan Goor, oktober 2015

Jaap-Jan is een nieuw leven begonnen: een leven op kamers in een nieuwe stad met een nieuwe studie. Niemand die hem hier kent, niemand die weet dat zijn schooltijd vergald is door die ene jongen: Ivar. Ivar die hem uitsloot, Ivar die een sadist was, Ivar die hem treiterde, Ivar die ervoor zorgde dat iedere schooldag een hel was.
Tot zijn verbazing vindt Jaap-Jan al snel aansluiting bij drie medestudenten: Scrabble, Mi-Lan en Liza. Hij vindt werk in de club waar Liza ook achter de bar staat en wordt zelfs een tamelijk populaire jongen. Toch houdt hij last van het verleden. Liza vraagt hem ook: waarom hij altijd wegloopt als er iets serieus dreigt te worden.
Op een avond verschijnt Ivar ineens in de club. Jaap-Jan besluit dit keer niet weg te lopen, maar de confrontatie aan te gaan. Hij zal hoe dan ook achter Ivars zwakke punt komen en hem daarmee onderuit halen. Daarvoor moet hij over grenzen gaan. Maar dan blijkt dat zwakke punt van Ivar heel ergens anders te liggen dan waar Jaap-Jan dacht.

Oog om oog start met een proloogje dat subtiel suggereert dat de ‘ik’ iets vreselijks heeft gedaan. Vernuftig bedacht, want de lezer is meteen nieuwsgierig naar wat er voorgevallen is. Jaap-Jan begint bij zijn nieuwe leven en nieuwe studie, maar laat met kleine flash-backs zien wat tijdens zijn basisschooltijd allemaal gebeurde. Ivar lijkt aanvankelijk een geniepig ettertje dat een gewillig slachtoffer nodig had om te kunnen pesten. Pas laat in het boek blijkt het genuanceerder te liggen. Een gebeurtenis heeft vaak meerdere kanten.
Naast de verhaallijn over Ivar, speelt er meer in de omgeving van Jaap-Jan. Scrabble is een mysterieuze en merkwaardige jongen die eveneens een verleden heeft en die niet zomaar toevallig vriendschap met Jaap-Jan sloot.
Er zijn wel wat toevalligheden in het verhaal en tijdens de ontknoping van het boek gaat het duizelen: hoe zit het allemaal nou precies?

Neemt niet weg dat Oog om oog een boek is dat je moeilijk weg kunt leggen. Jaap-Jan moet in het reine komen met zijn verleden en maakt daarom een heftige tijd door.
Eindelijk eens een boek dat het etiket Young Adult verdient, want om Oog om oog te kunnen doorgronden, heb je al aardig wat lees- én levenservaring nodig. Geschikt voor vijftien jaar en ouder.

Top