3stervertaling: Sandra van de Ven
De Fontein, april 2015

De familie Sinclair is rijk. De familie Sinclair is succesvol. De Sinclairs zijn atletisch, lang en knap, hun glimlach is breed, hun kaak is vierkant en hun tennisopslag agressief, zoals de oudste kleindochter Cadence Sinclair Eastman ironisch opmerkt. Het is een volmaakte familie, die elke zomer doorbrengt op hun privé-eiland voor de kust van Massachusetts.
Samen met een neefje, een nichtje en logeetje Gat vormt Cadence sinds haar achtste in de zomer een soort club. Ze noemen zich ‘de leugenaars’. Cadence wordt elke zomer verliefder op Gat. Aanvankelijk leek haar grootvader geen bezwaar het hebben tegen de aanwezigheid van Gat, maar hij laat steeds vaker subtiel merken dat hij er moeite mee heeft dat zijn oudste kleinkind valt voor een gekleurde jongen.
Deze zomer is alles anders. Tijdens ‘Zomer 15’ – twee jaar terug - is er een ongeluk gebeurd met Cadence. Ze weet niet meer wat er precies is voorgevallen, maar het is ernstig. Haar familie wil niets vertellen en schermt haar af. Beetje bij beetje komt het geheugen van Cadence terug. En dat is een moment waar de familie Sinclair bang voor is.

En met de onthulling blijkt de familie Sinclair een tijdbom te zijn. Het was al duidelijk dat de Pater Familias een oude tiran is, zijn drie beeldschone dochters egocentrische krengen zijn die alle drie vinden dat zij recht hebben op het grootste deel van de erfenis en de kleinkinderen ook allemaal hun geheimen blijken te hebben. Op het moment waarop Cadence zich eindelijk kan herinneren wat zich in Zomer 15 afspeelde, denkt de lezer: ohhh! en bladert meteen terug om te zien wat hij allemaal gemist heeft. Het is een mokerslag die je niet aan zag komen – en ook weer wel. Want tussen de regels door broeide en gistte het vanaf de eerste bladzijde en dat er een apotheose aankwam, dat kon niet anders.

Van E. Lockhart verschenen eerder verschillende (hilarische) meidenboeken. Wij leugenaars is van een totaal andere orde. Het is een prachtig geschreven en perfect opgebouwd boek, waar je na het lezen onmiddellijk opnieuw in begint om te zien welke aanwijzingen je allemaal gemist had. Een familiegeschiedenis die voor de buitenwereld perfect lijkt, wordt genadeloos door de oudste kleindochter blootgelegd. Wij leugenaars is een verontrustend en verpletterend boek voor vijftien jaar en ouder.

Top