Blossom Books, februari 2019
Drie generaties, drie vrouwen. Ans verloor in 1944 bij het bombardement op Nijmegen haar oudere zus Corrie. Eva ruziet in de jaren ’80 met haar moeder Ans omdat haar moeder krampachtig doet alsof ze een modelgezin zijn, terwijl Eva haar vleugels uit wil slaan. En Julia is anno nu verzot op wielrennen, terwijl haar moeder Eva vindt dat ze niet zo veel tijd aan sporten moet besteden en haar vrienden gewoon op school moet zoeken.
Wanneer oma Ans naar een verzorgingshuis gaat, helpt Julia mee om oma’s huis op te ruimen. Ze neemt wat spulletjes van oma mee naar huis: een verpleegstersspeld, een Jeugdstormspeld en een stapeltje oude brieven. Het zijn brieven die haar oma tijdens en vlak na de oorlog schreef aan Corrie, die toen al dood was.
Julia ontdekt dat er een geheim in de familie is. Waarom heeft haar moeder Eva geen contact meer met oma? Wat betekent die Jeugdstormspeld? En waarom mag zijzelf niet lekker wielrennen? Julia probeert te achterhalen wat er aan de hand kan zijn, maar dat valt niet mee als iedereen zwijgt over het verleden.
Dat een oorlog generaties later nog kan doorwerken, toont Grondvuur wel aan. Oma Ans is getraumatiseerd, niet alleen doordat ze ooggetuige was van het bombardement en daarbij haar zus verloor, maar ook omdat ze uit een ‘fout’ gezin kwam. Dat laatste geheim heeft ze altijd verzwegen, waardoor decennia later zowel haar dochter Eva als haar kleindochter Julia zich beknot voelden in hun ontwikkeling.
Grondvuur heeft drie perspectieven: Ans, Eva en Julia. De valkuil dat hierdoor alle drie de hoofdpersonen in oppervlakkigheid blijven steken, is gelukkig vermeden. Hoewel ze het minste aantal pagina’s krijgt, is vooral oma Ans interessant. Met name de epiloog zorgt op de valreep voor een verrassende wending in het verhaal, een geheim waardoor de lezer pas echt begrijpt welk enorm schuldgevoel Ans de rest van haar leven met zich meedroeg. Julia denkt dat het goed is om te waarheid te kennen, maar misschien is het toch beter als er over sommige geheimen gezwegen wordt.
Grondvuur gaat niet zo zeer over het bombardement op Nijmegen, maar wel over de gevolgen van de oorlog. Een indrukwekkend boek voor lezers van veertien jaar en ouder.