Van Goor, augustus 2017
Mink moet een dag stagelopen, vanwege een ‘beroepenoriëntatiedag’. Hij weet allang wat hij wil worden – illusionist -, maar omdat niemand bereid is hem een dagje mee te laten lopen, gaat hij op pad met journalist Herman van Romondt, een oom van zijn schoolvriendin Jools. Herman schrijft stukjes voor Dagblad Zuid. Suffer kan het niet.
Diezelfde avond nog wordt Herman dood aangetroffen in een natuurgebied. De politie constateert dat zijn dood een ongeluk is en sluit het dossier. Mink twijfelt. Herman had hem verteld dat hij bezig was met een artikel dat ‘zou inslaan als een bom’. Samen met Jools en met zijn vriend Sebas gaat Mink op onderzoek uit. Al snel hebben ze aanwijzingen dat Herman iets op het spoor was en dat verschillende belangrijke mensen in hun woonplaats meer weten van een schandaal dat geheim moet blijven. Als Jools door een onbekende in coma wordt geslagen, realiseert Mink zich dat ook hij gevaar loopt. Hij duikt onder, maar is vastbesloten om de waarheid boven de tafel te krijgen.
Het Eos-project begint met een proloog waaruit blijkt dat Mink op de vlucht is en dat er een meisje is waarvan men niet zeker is ‘of ze het haalt’. Dit zorgt alvast voor een behoorlijke spanning, waardoor je gretig aan het werkelijke verhaal begint. Een verhaal dat rustig wordt opgebouwd en dat ondanks alle flash-backs en flash-forwards goed te volgen is. Juist omdat de gebeurtenissen niet chronologisch verteld worden, krijgt de lezer steeds kleine stukjes informatie toegeworpen, waardoor het heerlijk spannend blijft. De dood van Herman is geen toeval, dat ben je al snel met Mink en Jools eens. Maar wie zit erachter?
Het Eos-project is een onvervalste thriller; een boek dat je niet weg kunt leggen omdat je absoluut wil weten wie de dader is (of daders zijn). Goed, er zijn wat toevalligheidjes, maar dat is de auteur van harte vergeven. Dit is gewoon een lekker boek, van het niveau van het populaire Boy 7; een meeslepend en een oerspannend verhaal om ademloos uit te lezen. Vanwege de wat ingewikkelde constructie is het wel iets pittiger dan Boy 7, maar ook Het Eos-project is een toegankelijk boek dat prima leesbaar is voor de minder gretige lezers. Een aanrader voor zowel jongens als meiden van veertien jaar en ouder.