Ploegsma, september 2019
Sinds haar moeder weg is, is Emma’s vader weggegleden in een depressie. Emma doet het huishouden en zorgt zo ongeveer voor haar vader. De buren hebben de kinderbescherming gewaarschuwd en Emma wordt uit huis geplaatst. Ze komt bij keurige pleegouders terecht die haar doen en laten nauwkeurig controleren.
Emma en haar beste vriend Rik zijn het erover eens dat Emma terug naar huis gaat en dat Emma’s vader dus weer op de rails moet komen. Daarvoor bedenkt Rik een plan: als de band waar Emma’s vader in de jaren ’80 speelde, weer bij elkaar komt en muziek gaat maken, voelt Emma’s vader zich vast snel beter. Maar de band Ondersteboven (bekend van de hit ‘Moedermavo’) ging dertig jaar geleden met ruzie uit elkaar. Bovendien mag Emma momenteel geen contact hebben met haar vader, is een bandlid spoorloos en hebben de andere leden niet zo veel zin in een reünie.
Henk Hardeman zet de vaart erin in Hoe ik mijn vader redde. De uithuisplaatsing van Emma wordt binnen een paar bladzijden geregeld, er komt zelfs geen rechter aan te pas. Daarnaast lijken de zijige pleegouders van Emma (“wij zijn niet boos, wij zijn teleurgesteld”) ook al niet zo geschikt voor hun werk. Wanneer de lezer deze niet zo geloofwaardige hobbel voor lief neemt, rolt het verdere verhaal door als een prettige feel-good-story.
Want ondanks de nodige problemen in Emma’s omgeving, blijkt overal een oplossing voor te zijn. Met hulp van wat toeval (de alleenstaande moeder van Rik is bijvoorbeeld muziektherapeute geweest) ziet Emma’s vader na een tijdje het leven weer zitten, de bandleden komen uiteindelijk bij elkaar, niks ruzie meer over geld of vrouwen, Emma gaat aan het einde terug naar huis en de lezer slaat het boek tevreden dicht.
Na een aantal boeken voor lezers op de basisschool is Hoe ik mijn vader redde het eerste boek voor twaalf-plus dat Henk Hardeman schreef. Het is een makkelijk leesbaar boek over muziek, verliefdheid en vriendschap; het verhaal verloopt zonder flash-backs en het vertelperspectief blijft bij Emma. Wat er met de moeder van Emma aan de hand is, dringt langzaam tot de lezer door en geeft het verhaal iets extra’s. Hoewel Hoe ik mijn vader redde 218 bladzijden telt, is het ook geschikt voor minder gretige lezers. Lekker lezen voor meiden van twaalf jaar en ouder.