Querido, januari 2020
Als haar vader precies op haar verjaardag ineens verdwenen is, weet Charlie niet wat ze moet denken. Haar vader zou haar toch nooit zomaar in de steek laten? Daarom moet het wel aan haar moeder liggen dat hij weg is. En dus is Charlie kwaad. Haar moeder wil steeds met haar praten, maar daar heeft zij zelf mooi geen zin in. Aan haar vriendin Liv heeft ze ook niet veel. Die giechelt en klets alleen maar over haar eigen vader. En dan is er nog Kat, die zielsirritante klasgenote, die haar altijd ‘Spriet’ noemt en die een neus heeft voor narigheid.
Als Charlie eindelijk ontdekt wáár haar vader is en waaróm hij weg is, wordt ze helemaal woedend. Iedereen liegt tegen haar. Dus als er op school brand is uitgebroken en de politie langs komt om uit te zoeken wie die brand heeft aangestoken, besluit Charlie binnen een paar seconden om ook te liegen. Een leugen die daarna op haar geweten blijft drukken.
Charlie is dertien. Een ellendige leeftijd waarop je geen raad weet met jezelf. Heel mooi laat de auteur je meevoelen met dit meisje dat veel mensen om zich heen heeft die haar willen helpen, maar dat uit dwarsigheid en pure onmacht niet geholpen wil worden. Intussen haalt ze zelf het bloed onder haar moeders nagels uit. Zo heeft haar moeder in overleg met de schooldirecteur geregeld dat Charlie kan gaan ‘praten’ met een mevrouw, speciaal voor ‘kinderen die moeilijk uit hun schulp komen’. Als haar moeder onhandig probeert te vertellen waarom ze dat heeft geregeld, zegt Charlie ijzig: ‘Ik ga naar boven. Naar mijn schulp, nu het nog kan.’
Sommige personages, zoals de schooldirecteur of de agent, zijn wat eendimensionaal, maar daar staat tegenover dat Charlie, haar moeder, haar oma Sonja en Kat allemaal heel goed getroffen zijn. Je zal bij zo’n rotmeid als Kat in de klas zitten. Binnen een paar zinnen voel je tot in je maag hoe moeilijk het is om je tegen zo’n vilein kreng te verdedigen.
Leugenaar leugenaar gaat natuurlijk over wat een echtscheiding van ouders bij een puber teweeg kan brengen, maar ook over leugens en de waarheid. Lieg je ook als je iets verzwijgt? En wat als je doelbewust liegt, maar je leugen een vreselijk gevolg blijkt te hebben? Hoe kijk je naar jezelf?
Leugenaar leugenaar is daarnaast ook nog prachtig qua taal, met beeldschone zinnen om van te proeven en te laten smelten op je tong. Een bijzonder boek voor lezers van twaalf jaar en ouder.