Leopold, oktober 2015
Hoewel Liesbeth zei dat ze liever niet wilde, gaf haar moeder haar toch op voor een survivalkamp in de Ardennen. En dus moet ze erheen. Met de veel te dure rugzak van haar vader, maar zonder bergschoenen, goede regenjas of afritsbroek. Bij haar thuis is nooit geld voor dat soort banale dingen. Het is al heel wat dat ze nieuwe onderbroeken mocht kopen en een bh met schuimrubber cups. Zo lijkt haar platte borst tenminste nog wat.
En dan: op kamp met allemaal jongeren die ze niet kent. En bij wie ze zich niet zo veilig voelt. Na een paar dagen lijkt het net zo als thuis: Liesbeth ligt eruit, ze heeft het gevoel dat de anderen haar niet mogen omdat ze steeds de verkeerde dingen zegt en doet, en ze wordt niet eens gemist als ze er niet is. Op een avond loopt de situatie zo uit de hand dat Liesbeth nog maar één mogelijkheid ziet: weglopen. Naar de afgrond waar ze de volgende dag gaan abseilen. Dan blijkt dat ze toch niet zo onzichtbaar is als ze dacht. Er komt steun uit onverwachte hoek.
Liesbeth komt uit een vreemde gezinssituatie. Haar alternatieve ouders - nadrukkelijk geen papa en mama, maar Ferdi en Hella - hebben weinig oog voor haar. Ferdi is leraar drama op Liesbeths school en hij bestrijdt zijn midlifecrisis door zich te vermaken met leerlinges en piepjonge stagiaires en Hella heeft het druk met het broertje en zusje van Liesbeth, die allebei in verschillende maten autistisch zijn. Het levert in flash-backs hartverscheurende scènes op, waarbij Liesbeth volledig over het hoofd wordt gezien door haar ouders en later ook door haar beide vrienden.
Liesbeth wordt neergezet als een wat eenzaam en sociaal onhandig meisje, dat dolgraag wil, maar niet weet hoe. Een volkomen geloofwaardige puber die met zichzelf en haar omgeving in de knoop zit en uiteindelijk wel wat pathetisch te werk gaat (maar haar vader is tenslotte docent drama) en zich net op tijd kan ontworstelen aan haar achtergrond.
Survival is een boek over overleven, niet alleen in die Ardennen, maar ook in het dagelijks leven. Liesbeth is er nog lang niet, thuis ligt er nog het een en ander op haar te wachten, maar de lezer slaat het boek dicht met het gevoel dat ze het wel gaat redden. In de Ardennen heeft Liesbeth in elk geval geleerd wat ze wil én wat ze niet wil.
Survival is een boek dat wel wat leeservaring vraagt. Geschikt voor lezers vanaf dertien jaar.